2747 Törtel, Jászkarajenői út 6.
H-P 8:00-17:00 (ebédidő: 12:00-13:00), SZ: 8:00-12:00
06-53-376-064

TPMS – Mit jelent, miért kell ez nekünk?

 

A TPMS (Tyre pressure monitoring system)  a gyártó által személygépjárművekre integrált keréknyomás ellenőrző rendszer, amely folyamatosan méri a gumiabroncsok nyomását és a hőmérsékletet. Nyomásvesztés esetén a rendszer hibaüzenetet, figyelmeztető jelet küld a jármű műszerfalára, tájékoztatja a jármű vezetőjét a gumiabroncsok állapotáról. Használatával kiküszöbölhetők a nyomásvesztés okozta problémák: pl fékút növekedés, túlmelegedés, csökkent tapadás, gördülési ellenállás növekedés=üzemanyag fogyasztás növekedés, CO2 kibocsájtás növekedés.

 Az Európai Unió rendeletének megfelelően 2014. November 1-től kizárólag abroncsnyomás ellenőrző rendszerrel (TPMS) felszerelt személyautókat lehet regisztrálni. A nem, vagy nem megfelelően működő rendszer vagy szenzor hibakódot eredményez a járműben, amelyet a műszaki vizsga folyamán is ellenőriznek.

tpms

Milyen felnikkel tudom használni?

Felni választásnál figyelni kell arra, hogy a felni alkalmas legyen TPMS szenzorok felszerelésére, a ma már forgalmazott tárcsák döntő többsége alkalmas TPMS nyomáseladós szenzorok beszerelésére, ezt egyébként a tárcsák TÜV bizonylata igazolja.

Milyen többletmunkát eredményeznek a TPMS rendszerek átszereléskor?

A jármű tulajdonosa sajnos nem fogja tudni maga átcserélni a kerekeket, hanem egy szakmailag felkészült szakemberhez kell fordulnia, aki rendelkezik a szükséges eszközökkel is és fel tudja szerelni, illetve programozni a szenzorokat.

Fel tudom szerelni a direkt TPMS szenzorokat én magam is?

Az abroncsnyomás-ellenőrző rendszer szenzorainak felszereléséhez szaktudás, illetve speciális eszközök szükségesek, így mindenképp azt javasoljuk, hogy forduljon szakemberhez. A direkt rendszerek szenzoraira kifejezetten ügyelni kell:

TPMS hibaüznetek
tpms1

Ennek a jelnek felvillanása esetén ellenőrizzük a keréknyomást, és ha szükséges, korrigáljuk, defekt esetén cseréljünk kereket. Újraindítás után a TPMS rendszer felvillanó jelének meg kell szűnnie.

tpms2

TPMS rendszer hibára utal, ez esetben a gépjármű szakműhelyéhez kell fordulni.

 

forrás: Alcar, Hoffmann